Imponerende 'rallykanonnen' over Drentse Hei

Imponerende 'rallykanonnen' over Drentse Hei De WRC’s, of World Rally Cars, zullen voor vele rallyfans het hoogtepunt van de dag zijn. Deze ‘rallykanonnen’ bekend uit het WK imponeren dankzij hun enorme vermogen en natuurlijk door hun staat van dienst in diverse grote internationale rally’s.
In het Open Nederlands Rally Kampioenschap komen uitsluitend door de FIA gehomologeerde rallyauto’s aan de start.  Omdat niet alle rallyauto's gelijk zijn, worden rallyauto's opgedeeld in verschillende klassen en groepen, met elk hun eigen klassement. Deze indeling is afhankelijk van bouwjaar, cilinderinhoud en preparatie. Aan de start komen auto’s in de categorieën RC2, RC3, RC4, RC5 en RGT, waarbij de snelste ‘rallykanonnen’ te vinden zijn in de RC2-divisie. Hierin rijden de razendsnelle vierwiel aangedreven R5-bolides van merken als Skoda, DS, Ford, Hyundai en Peugeot, maar ook auto's met een motorinhoud van meer dan 2000 cc, zoals de Mitsubishi Lancer Evo X of de Peugeot 207 Super 2000.


280 pk en 400 Nm koppel

280 pk en 400 Nm koppel

Een R5 is net als een WRC (World Rally Car) speciaal gebouwd voor de rallysport, maar dan gericht op kampioenschappen buiten het WK Rally. Deze auto's beschikken allemaal over een ca. 280 pk leverende viercilinder 1,6 liter turbomotor en vierwielaandrijving. De motoren leveren een maximum koppel van circa 400 Nm. De aandrijving wordt aangestuurd door een sequentiële bak en alle auto's wegen zo'n 1.200 kg.


De RC3-klasse is voor ‘gewone’ snelle auto’s met een motor van 1601 tot 2000 cc. Onder snel verstaan we auto's die speciaal voor snelheid geprepareerd zijn, bijvoorbeeld door gewichtsbesparing of extra spoilerwerk. Snelle auto's met een motor kleiner dan 1600 cc komen uit in de RC4-klasse. De allerkleinste rallyauto's rijden in de klasse RC5. R-GT is de klasse voor tweewiel aangedreven GT-auto's, zoals de Nissan 350Z.


Logo Jacks Logo Drenthe Logo Motul Logo Ford Logo RTV Drenthe Logo Boels